Superfoods - werkelijke gezondheids-cocktail?

De term "superfoods" , is een tendens in de artikels omtrent welzijn, gezondheid en voeding. We denken vaak dat deze categorie enkel fruit met exotische namen of niet te vinden zaden in Europa bevat, maar in de werkelijkheid worden sommige van deze superfoods gekweekt in onze tuin en misschien maken ze wel deel uit van onze dagelijkse voeding. Wat zijn deze magische voedingsmiddelen, wat zijn de gevolgen ervan voor onze gezondheid?

Wat voor soort voedsel is het?

Wat wij "superfoods" noemen, is voedsel dat ons lichaam bevorderd. Hun nutrion waarde barst van antioxidanten, vitamines, mineralen, oligo-elementen en eiwit, wat een echte wellness-cocktail is voor onze gezondheid.

Onder superfoods verstaan we, vruchten (cranberry, acai bes, goji bes, bosbessen, granaatappel, acerola), groenten (boerenkool, broccoli, knoflook), algen en planten (Klamath algen, spirulina , ginseng, maca, ginkgo), zaden (Chia, hennep) of specerijen. Ook behoren: mate, aloë vera of quinoa hierbij.

Wat zijn de gevolgen voor ons lichaam?

Deze superfoods met hun nutritionele eigenschappen hebben talloze positieve effecten op onze gezondheid: ze versterken het immuunsysteem, ze stimuleren het geheugen en regelen u cholesterolgehalte. Er zijn ook termijn voordelen zoals: anti-aging effect, vertraagd de veroudering, voorkomt bepaalde ziekten zoals Alzheimer of kanker.

Artsen waarschuwen wel voor deze theorieën: als de geneeskunde een algemene blik werpt op de positieve voedingswaarden, geeft geen enkele studie aan dat deze voedingsmiddelen een vervanging zou kunnen zijn voor een behandeling en gezondheidstoezicht , zeker bij een ernstige ziekte

De consumptie van superfoods is geen totaal oplossing: geen ‘enkele’ superfood kan zichzelf aanbieden als voldoende voedingswaarde voor ons lichaam, en niets vervangt dus de regelmatige gevarieerde consumptie van vooral fruit en groenten. Overmatige consumptie van één enkele superfoods is zelfs schadelijk, zoals dat het geval is bij algen,die rijk zijn aan jodium en zout.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!