Alcoholintolerantie: Ziek na Happy Hour? Dit kan de oorzaak zijn. 

Een receptie op het werk, op kraambezoek bij een verre nicht, een verjaardagsfeest, enz. Wij Belgen vinden altijd wel een reden om het glas te heffen. Maar wat als uw lijf de appetijtelijke alcoholische drankjes niet tolereert? Heeft u na een aperitief of twee last van hinderlijke symptomen? Dan bent u misschien alcoholintolerant. 

© Shutterstock 

Alcoholallergie of alcoholintolerantie?

Alcoholintolerantie en –allergie worden vaak door elkaar gehaald. Een allergie lokt een reactie van het immuunsysteem uit. Dit beschouwt wat u binnenspeelt ten onrechte als schadelijk, en het lichaam maakt bijgevolg antistoffen aan die zorgen voor onaangename reacties. Bij intolerantie bent u niet in staat om bepaalde dingen te verteren, maar hierbij speelt het afweersysteem nauwelijks of geen rol. Een onderscheid maken is niet eenvoudig. Deze beschrijvingen kunnen helpen:

  • Rood gezicht

Allergie

Beter bekend als de Asian Glow. Het gelaat slaat in dit geval rood uit en zal warm aanvoelen. Ook het hart gaat sneller slaan. Dit gebeurt bij gebrek van het ALDH2 enzym dat alcohol metaboliseert. Etniciteit kan hier bepalend zijn: zo hebben Aziaten frequenter te kampen met een inactief ALDH2, met alle gevolgen van dien.

Intolerantie

Blozende kaken na het drinken, maar verder geen last van kwaaltjes? Geen zorgen. Uw lichaam tolereert het goedje niet al te best, maar er is geen sprake van een allergische reactie.

  • Huiduitslag of netelroos

Allergie

Na twee Cosmopolitans was u goed op dreef maar plots stond u vol rode, pijnlijke en jeukende plekken. Vervelend is dat. Alcohol verbannen is geen slecht idee.

Intolerantie

Een rode plek hier en daar maar verder geen belemmering? Niet van wakker liggen. Zo nu en dan de cocktail inruilen voor een plat water, en het zaakje is geklonken.

  • Verstopte neus of loopneus

Allergie

Opgezwollen gezichtsdelen? Slecht nieuws: u ben allergisch aan de Châteauneuf-du-Pape die u net uit de kelder haalde. Rode wijn bevat namelijk histamine, een stof die allergische reacties kan uitlokken. Het kan soms zo erg zijn dat er een zwelling in de neus plaatsvindt, waardoor ademen moeilijk wordt. Geen lachertje.

Intolerantie

Bij intolerantie gaat u regelmatiger naar een zakdoek grijpen door een vervelende loopneus. In sommige gevallen is de neus verstopt, maar ademen lukt nog best.

  • Misselijkheid en diarree

Allergie

Alcohol is misschien niet het meest geschikte goedje voor het lichaam, maar er extreme maagpijn en diarree van krijgen is abnormaal. Wanneer dergelijke symptomen voorkomen, houdt u zich beter gedeisd.

Intolerantie

De ingrediënten in het brouwsel liggen u niet. Maagkrampen en overgeven kunnen een gênant gevolg zijn.

Alert zijn voor indicaties is de boodschap. Een allergietest afnemen is zelfs nog beter. Dit kan via uw persoonlijke arts of online. Test u positief? Wees dan niet alleen voorzichtig met de drank op zich, maar ook met voeding waar alcohol mogelijk in verwerkt is.

Help! Hoe kan ik de symptomen tegengaan?

Sommige reacties kunnen met antihistaminica behandeld worden. Mensen met ernstige verschijnselen kunnen een adrenaline pen met zich meedragen om eventuele reacties snel te behandelen. Maar geen alcohol consumeren is nog steeds de beste oplossing. Dit zijn alvast een paar lekkere alternatieven: alcoholvrij bier, mocktails, niet alcoholische wijn, gemberbier, Pimento, alcoholvrije champagne, enz.

Bekijk het zo

Eens tipsy zijn is leuk, dat gaan we niet ontkennen. Maar herinnert u zich uw laatste houten kop nog? Verschrikkelijk. Voortaan kan u uw omgeving verblijden met een autorit na een avondje uit, want BOB zijn is niet langer een probleem. Ieder jaar kan u ook met enige fierheid verkondigingen dat u de jaarlijkse ‘Tournée Minérale’ probleemloos heeft doorstaan. Leuk toch?

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!