Bionic Gist Kaas

3 zakjes

Melkzuurferment

€ 3,35
morgen geleverd

Beschrijving

Zelf kaas maken? Dat kan.

Gebruik

  • Bereiding van zachte witte kaas met bionic melkzuurferment:

Breng de melk op kamertemperatuur (±20°C) en voeg er het ferment aan toe. Vooraf moet het ferment in enkele soeplepels melk tot een klontervrij papje gemengd worden en dit laatste aangelengd met nog een tas melk. Voeg stremsel aan de melk toe (2 à 3 druppels per liter melk) en roer alles goed door elkaar. 1 dosis ferment volstaat voor 3 liter melk of minder. Giet de melk in een glazen, aarden of geëmailleerde pot, dek deze stofvrij af en laat verzuren gedurende 24 à 36 uren op een temperatuur van ± 20°C. Hoe hoger de temperatuur (maar nooit boven de 30°C), hoe vlugger de melk verzuurt. Schud de kaas voorzichtig, zonder de massa te breken, in een neteldoek en laat gedurende 12 uren uilekken. Hoe langer de kaas uitlekt, hoe droger hij wordt en hoe kleiner zijn volume. Te droge kaas kan men terug opmaken met melk of met room. De wei die uit de kaas lekt, wordt opgevangen en voor de helft bijgehouden in een goed sluitend potje en in de koelkast bewaard voor de volgende kaasbereiding. In plaats van de wei kan men ook 2 soeplepels kaas bijhouden, waarmee men ook kan verder enten. Bij de volgende bereiding, mengt men de overgehouden wei of entkaas met de melk, voegt er opnieuw enkele druppels stremsel bij en wordt de bewerking herhaald zoals de eerste keer. Steeds wordt een verzuringstijd van 24 à 36 uren aangehouden. Het beste kan men door proeven vaststellen, wanneer de kaas zuur genoeg is. De wrongel moet van de wei gescheiden zijn en sterk zuur smaken. Het opeenvolgend enten van de melk met wei van een vorige bereiding kan men zo dikwijkls herhalen, tot men vaststelt dat de smaak en de samenstelling van de kaas zich gewijzigd hebben. Dit duidt erop dat het melkzuurferment uitgeput is en een nieuwe cultuur moet gebruikt worden.

  • Bereiding van dikmelk met bionic melkzuurferment:

Er wordt gestart zoals bij de bereiding van zachte witte kaas maar zonder toevoeging van stremsel. De melk laten verzuren gedurende 24 uren, tot men een dikke romige brij bekomt; deze brij gedurende 6 uren laten opstijven in de koelkast en er 2 à 3 soeplepels van bijhouden voor de volgende bereiding. Nu en ook bij de volgende bereiding wordt een verzuringstijd van 12 uren aangehouden in plaats van 24uren zoals bij de eerste bereiding. Wanneer de melk niet meer dikt bij het verzuren, zijn de melkzuurbacteriën uitgeput en moet een nieuw ferment gebruikt worden. Dikmelk bevat 100 % rechtsdraaiende melkzuren en is de gezonde drank bij uitstek. Dikmelk is ook goed verteerbaar en wordt in vervanging van mayonaise gebruikt bij de bereiding van koude schotels.

Indicatie

Voor de bereiding van zachte witte kaas of van dikmelk, zijn alle soorten melk geschikt.

  • Gepasturiseerde, gesteriliseerde of geüperiseerde (U.H.T.) melk, zonder meer.
  • Verse hoevemelk of verse melk in flessen of bric-verpakking (A of AA melk) na pas- teuriseren op 80°C gedurende 10 à 15 minuten. Overvette hoevemelk eerst gedeeltelijk ontromen.
  • Afgeroomde of half-afgeroomde melk, na verrijking door toevoeging van 2 à 3 soep- lepels magere melkpoeder per liter melk.
  • Gecondenseerde melk en poedermelk, na opmaken met vooraf gekookt water.